logo
Follow Galleri NB on Artsy
Bookmark and Share

Den litauiske ambassadør ønsker et forkig

Oprettet af: Galleri NB Viborg
20-10-2013 20:09

Den nye litauiske ambassadør i Danmark Vytautas Pinkus kommer til Viborg lørdag d. 2. november. Her vil han sammen med Viborgs borgmester Søren Pape møde kunstneren Vilmantas Marcinkevicius kl. 11.30- 12.00 i galleri NB for at se kunstnerens udstilling før den åbner senere på dagen. Årsagen til ambassadørens besøg er dobbelt, idet han for det første er beundrer af Vilmantas kunst, og for det andet er Vilmantas i dag en af litauens mest kendte kunstnere.

Vilmantas (f. 1969) har en karriere, som bringer ham rundt i hele verden. Efter afslutningen på kunstakademiet i 1995 tog han i første omgang til England for at plukke jordbær. Simpelthen fordi han manglede penge. Opholdet i jordbærmarkerne gav samtidig ny energi og inspiration til at fortsætte den kunstneriske løbebane. I hans skitsebog The Limonas Period kan man følge hvordan han fandt sit ståsted og hvordan han udviklede sit særlige udtryk. Vilmantas kunst har sidenhen ført ham rundt i verden til udstillinger på museer, gallerier, kunsthaller og kunstmesser. Senest har han netop deltaget i Vienna Artfair i Østrig.

Udstillingen i galleri NB kalder han Refleksion(s). Hermed antyder han et tema, hvor hans værker skal skabe eftertanke eller refleksioner hos beskuerne, og samtidig åbner han for en forståelse af sin egen tilgang til de enkelte malerier. Malerierne rummer en høj grad af genkendelighed, men som det altid gælder både individuelt og når mennesker interagerer, så fornemmer man i disse malerier tydeligt hvordan refleksionerne svinger fra det næsten abstrakte niveau til de mere afklarede tanker.

På grund af maleriernes store intensitet rører Vilmantas på den kommende udstilling ved nogle af de dybeste følelser i os alle. Maleriernes intensitet er stor på alle måder. Farverne er dybe og kontrastfyldte og motiverne er nærværende. De så at sige inviterer publikum ind til udstillingen med henblik på at give dem gode undskyldninger til at reflektere over deres eget liv, eller hvordan de oplever forholdet mellem mand og kvinde. 

Der er altså gode grunde til at den litauiske ambassadør ønsker at besøge udstillingen et par timer før den åbner lørdag d. 2. november. Det gør han i øvrigt sammen med Søren Pape, Viborgs borgmester.

 Kunstner: Vilmantas Marcinkevicius

 Maleri: Morning Stories, 145 x 120 cm

 Vytautas Pinkus, Litauens ambassadrør i Danmark

 Søren Pape Poulsen, borgmester i Viborg