logo
Follow Galleri NB on Artsy
Bookmark and Share

Kunstnere NBeX project

Indra Marcinkeviciené

Statement:
From My Secret World

Indra Marcinkevičienė er en markant kunstner, som ikke kun er kendt for art pano og installationskunst, men også som designer af møbler og interiør. Indra er samtidig en stor kolorist. Disse karaktertræk er blevet hendes kendemærke. Indra er i stand til at mærke og sammensætte subtile farvetoner og derfor ser det ud som om hendes møbler, stoffer og vægmalerier vibrerer som strenge.

Indra anvender en bred vifte af farver og toner, lyse og uventede kombinationer, varige og stabile materialer i hendes kreationer. Med sine koloristiske forslag, lyse farver og kontrasterende kombinationer skiller Indra sig ud fra den nordiske kontekst. Hendes valg af farveskala adskiller sig fra den almindelige litauiske stil og også fra andre nordeuropæiske kunstskoler. Derfor er ingen af Indra Marcinkevičienės værker uinteressante.

Kunstværket “From my secret world” er inspireret af barndommen. “Sekretai” (hemmeligheder) – er en leg, som tilbage i tiden ofte blev leget af børn i Sovjetunionen. Legen går ud på, at man skulle skabe det bedste ud af blomster, fotos, avisudklip og andre værdifulde materialer. Når materialerne var lagt rigtigt sammen, lagde man glas over og gemte det i jorden. Formålet med legen er, at du afslører dit inderste jeg og overrasker den person, som finder den gemte skat.

Ægformen er hovedinspirationen for Indra. Ægget er et symbol på evighed, produktivitet, perfektion, held, sundhed og skønhed. Det har også en magisk mening – evnen til at føde liv, gudinden er indeni. Æggets form er også et symbol for perfektion. Evigheden og det perfektes metafor er omformuleret og beriget med stilfulde lyse farvesammensætninger og er transformeret til originale og æstetiske former.

Installationen “Stradivarijaus krioklys” (“Vandfald af Stradivarius”) er lavet af pano, tæppe og en bænk. Det er som et musisk værk. Farvefulde kompositioner skaber en harmoni af objekter, som er inspireret af en kendt italiensk violinbygger Anatolij Stradivarius. Han ville være skulptør eller musiker, men han blev verdensberømt på grund af sine håndbyggede violiner. Inspireret af denne historie, skabte Indra et lyst møbel med installation. Det fortæller om drømme, som bliver opfyldt på måder, vi end ikke havde drømt om.

Det er vigtigt at notere sig, at en designer er opmærksom på alt – det visuelle udtryk af en form, de ergonomiske løsninger og æstetik. Alene af den grund, er Indra Marcinkevičienės værker eftertragtede. Uendelige eksperimenter med farver, erfaring, forbedringer og vovede forsøg med farver og former er fundamentalt Indra Marcinkevičienės kreative arbejde.

Kunstkritiker Julija Dailidėnaitė