logo
Follow Galleri NB on Artsy
Bookmark and Share

Kunstnere

(født 1944) er opvokset på Færøerne, på den 800 år gamle bispegård i Kirkeby, hvor hans tvillingebror i dag er storbonde, som slægten i generationer før ham har været det. Der var forfattere og træskærere i familien, så det var ikke usædvanligt, at Tróndur Paturson ville gå kunsthåndværkervejen med smedefaget som basis. Han uddannede sig i Norge, og arbejdede i begyndelsen med skulpturer og relieffer i jern stål og sten. Efterhånden blev han optaget af at male og han gjorde især en del ud af glasmaleriet.

Tróndur Paturson er ivrig sejler, fisker og fuglefanger, og han har deltaget i mange spændende ekskursioner sammen med den irske søfarer Tim Severin, der ligesom Thor Heyrdahl har foretaget historiske sørejser på bambusflåder over Atlanterhavet, ture på store robåde i Sortehavet osv. Altid med Tróndur Paturson som medlem af besætningen, med officiel opgave som tegner, men også som erfaren sømand.

I 1977 foretog Tróndur Paturson sammen med Severin en rejse på en bambusflåde fra Kina til Amerika på 52 døgn. Erfaringen med at være få mænd alene på en sådan flåde med 6.000 m vand under sig, inspirerede Paturson til at udføre et rum med spejle og glas, som blev vist på Kunsthallen Brandts Klædefabrik i Odense, samt på Den Gyldnes udstilling 1998 på Charlottenborg. Desuden lavede han efter tilsvarende princip en stor kube til Silkeborg Bads åbningsudstilling: Fuglefri. Glas- og spejlvirkningerne gør, at man i rummet føler, at man befinder sig frit svævende i et tårn. Beregnet på en computer er der inde i tårnet 700 m op og lige så langt ned.

Tróndur Patursons malerier på lærred og glas gengiver havets dynamik og voldsomhed, hvalerne, fuglene og de vældige klippeformationer set i fugleperspektiv med spalter, der åbner sig til vandet og evigheden.

På trods af at Tróndur Paturson har sit atelier beliggende på den yderste klippe mod Atlanterhavet, så er han efterspurgt som udstiller over det meste af verden.